‘Niks doen is geen optie’

Zaterdagportret Tjebbe Bosma
(Bron: WeesperNieuws d.d. 27-1-2024, foto’s gemaakt door Brian)

Tjebbe Bosma (73) heeft nogal wat vrijwilligersbanen. Hij is coördinator fietsparcours bij de WeesperNieuws EXTRA triatlon, toercoördinator bij Toerfietsclub Weesp, voorzitter van seniorenorkest Amstelland en ook nog zwemtrainer bij Triton. Je zou denken dat zijn week dan wel gevuld is. Toch heeft hij nog tijd om zelf flink te sporten, klarinet te spelen en daarbij is hij ook nog een toegewijde oppas-opa. “Zolang ik mijn stoel uit kan komen blijf ik dingen doen, ik zie het als een mooie invulling van mijn leven.”

“Vandaag hebben we een rustige oppasdag”, vertelt Tjebbe, terwijl hij voor zijn tweejarige kleinzoon wat te drinken pakt. “Vanochtend is alleen Roef hier en vanmiddag komen na schooltijd nog drie van onze kleinkinderen hiernaartoe. Dus het zijn er maar vier vandaag.” Maar vier?! Tjebbe lacht. “Om de week hebben we hier op woensdag zeven of acht kleinkinderen tegelijk. Daar genieten we van. Maar op woensdagavond, als alle kinderen weer naar huis zijn, zijn Ria (Tjebbes echtgenote Ria Bosma – red.) en ik wel moe. De woensdagavond proberen we dan ook meestal vrij te houden.”

Genoeg te doen

Oppassen op acht kleinkinderen tegelijk – “de oudste is 9 jaar en de jongste 2” – is voor Tjebbe dus geen probleem. “Dat is maar één dag per week. De woensdag houden we daar echt vrij voor. Natuurlijk passen we ook tussendoor nog wel op. Maar alleen als het uitkomt. We houden niet onze week vrij voor de kleinkinderen. Er is genoeg te doen!”

En dat ‘genoeg te doen’ kunnen we in Tjebbes geval vrij letterlijk nemen. Inmiddels is hij tien jaar met pensioen. “Maar ik zit niet stil, daar hou ik niet van.” Tjebbe vervult diverse vrijwilligersbanen en is daarmee een bijna onmisbare spil in het verenigingsleven van Weesp. Toch wil Tjebbe allesbehalve onmisbaar zijn. “Gezien mijn leeftijd moet ik realistisch zijn. Er gaat een moment komen dat ik ga stoppen. Daarom zijn we onder andere met het triatlonbestuur op zoek naar een opvolger, aan wie ik op den duur de taken als coördinator fietsparcours kan overdragen.”

Coördinator fietsparcours gezocht

Al bijna vijfentwintig jaar – sinds 2001 – is Tjebbe coördinator van het fietsparcours van de WeesperNieuws EXTRA triatlon. “Het bestuur van de triatlon bestaat uit zestien personen. Elk onderdeel van de triatlon, dus het zwemmen, het fietsen, het hardlopen, maar ook de vrijwilligers, het inschrijven en de wisselzone, heeft twee vaste coördinatoren. Het zijn er twee omdat er altijd iemand kan uitvallen, dus dan spreid je het risico.”

De collega coördinator fietsparcours van Tjebbe moet stoppen vanwege gezondheidsproblemen. “Voor hem zoeken we dus een vervanger. Ik ben nog niet van plan te stoppen, maar ik heb vorig jaar al gezegd: denk erom dat er wel een moment komt dat ik ga stoppen. Dat gaat natuurlijk niet van het ene op het andere moment, want ik wil mijn taken goed overdragen. Maar dan moet er wel iemand zijn die dat wil doen. Daarom zijn we nu op zoek naar enthousiastelingen. Ik wil namelijk niet wachten tot ik vanwege mijn gezondheid gedwongen word te stoppen. Maar als je 73 bent, zoals ik, dan weet je dat het een kwestie van tijd is.”

100 kilometer per week hardlopen

Ondanks zijn leeftijd doet Tjebbe er alles aan om fit te blijven. “Ik heb mijn hele leven veel gesport. In totaal deed ik zo’n vijf keer deed ik mee met de triatlon in Weesp. Maar ik ben eigenlijk niet zo van de triatlons. Ik ben meer een hardloper. Tussen mijn dertigste en vijftigste heb ik achttien marathons gedaan, heel wat halve marathons en ontelbaar veel loopjes van 10 kilometer. Ik trainde vaak 100 kilometer per week. Maar ik raakte geblesseerd en kon niet meer hardlopen op de manier zoals ik het wilde. Dus toen ben ik daarmee gestopt.”

Inmiddels doet Tjebbe twee keer per week Crossfit. “Ik train bij Crossfit Almere, daar ben ik dankzij mijn dochter terechtgekomen. In 2018 kreeg ik last van wat mobiliteitsproblemen bij het opstaan. Dat zorgde ervoor dat ik steeds minder soepel kon bewegen. Mijn dochter stelde toen voor dat ik eens met haar mee zou gaan naar Crossfit. En sinds ik daarmee ben begonnen heb ik geen last meer van mijn rug.”

Rondje op de racefiets

Waar de sportieve Tjebbe ook van houdt, is fietsen. “Ik fiets nu niet meer zo veel op mijn racefiets als tien jaar geleden. Toen deed ik toertochten van 200 kilometer. Nu hoef ik niet meer zo lang in het zadel te zitten, maar ik vind het nog steeds leuk.”

Door zijn liefde voor de racefiets is Tjebbe betrokken geraakt bij Toerfietsclub Weesp. “Ik ben daar sinds 2007 lid en al vrij snel kwam ik in het bestuur. Ik ben zelfs een tijdje voorzitter geweest. Nu hou ik me bezig met de toertochten die we organiseren. Ik zorg dat de route gepijld wordt, dat er faciliteiten zijn en ik beheer de bar. We hebben in totaal acht toertochten per jaar, waarvan we er zes pijlen.”

Zwemdiploma?

Dus Tjebbe was een fanatieke hardloper en houdt nog steeds van racefietsen. Maar ondanks dat hij meerdere keren aan de triatlon in Weesp heeft meegedaan, waarbij zwemmen een verplicht onderdeel is, is hij niet dol op zwemmen. “Ik heb er geen hekel aan hoor, het is gewoon niet mijn ding. Daarom is het best bijzonder dat ik zwemtraining geef op vrijdagavond, hè?” Hij lacht.

Elke vrijdagavond om 21 uur – “Het minst populaire uur van de week, dus het is echt voor die-hards” – geeft Tjebbe training bij zwemvereniging Triton. “Het is trimzwemmen, dat houdt in dat de zwemmers baantjes trekken en verschillende zwemslagen doen. Een soort conditietraining.”

Maar hoe is Tjebbe daar terechtgekomen, als hij niet eens van zwemmen houdt? Hij legt het uit. “Ik heb een tijdje zwemtraining bij de TTW gedaan, want ooit wilde ik meedoen aan een hele triatlon. Maar het lukte me niet om de zwemlimiet te halen, dus dat idee moest ik laten varen. Daarna ben ik gaan trimzwemmen op vrijdagavond. Er was daar een poule van zwemtrainers. Toen er eentje uitviel, heb ik aangeboden om elke drie weken de training te geven. Zo ben ik erin gerold. En inmiddels geef ik de training elke week. Wist je dat ik de enige ben bij Triton die lesgeeft en zelf geen zwemdiploma heeft?” Hij lacht weer. “Maar ik kan wel zwemmen hoor.”

Liefde voor en dankzij de klarinet

Dat Tjebbe van sport houdt, moge duidelijk zijn. Maar hij heeft nog een liefde: muziek. “Vanaf mijn twaalfde speel ik klarinet. Sinds die tijd ben ik altijd aangesloten geweest bij een muziekvereniging. Zo kwam ik zelfs op mijn zestiende al in het bestuur van mijn toenmalige muziekvereniging.” Waarom verbaast ons dit niet? “Sinds mijn pensioen ben ik aangesloten bij seniorenorkest Amstelland. En daar ben ik sinds zeven jaar voorzitter.”

Door zijn liefde voor muziek kwam Tjebbe zijn échte liefde tegen: zijn vrouw Ria. “Toen ik achttien was, vond mijn klarinetleraar dat ik ook maar eens klarinetles moest gaan geven. Dus dat ging ik doen. En zo ontmoette ik Ria, want zij was een van mijn leerlingen.”

‘We zijn allebei graag bezig en betrokken’

Tjebbe en Ria spelen dus allebei klarinet. “Maar nooit samen hoor,” roept Ria vanaf de andere kant van de kamer, waar ze met kleinzoon Roef een brandweerkazerne van LEGO bouwt. “Ria en ik hebben allebei andere interesses als het om klarinetspelen gaat,” verduidelijkt Tjebbe. “Ik speel thuis het liefst dixieland en jazz en dat is niet Ria’s interesse.”

Toch hebben Tjebbe en zijn vrouw veel gedeelde hobby’s. “We gaan graag op fietsvakantie. En om daarvoor te trainen, fietsen we samen tochten op de toerfiets. Inderdaad ook toertochten van Toerfietsclub Weesp,” hij knikt. “Dan kiezen we meestal de route van rond de vijftig kilometer.”

Daarbij is Ria net zo fanatiek betrokken bij de Weesper kwarttriatlon als Tjebbe. “Ria is vrijwilligerscoördinator,” vertelt hij trots. “Dus in aanloop naar de triatlon zijn we daar allebei druk mee. En het weekend van de triatlon zijn we beiden het hele weekend volledig bezet.”

Hij glimlacht. “Niks doen is voor Ria en voor mezelf geen optie, dus we zijn allebei graag bezig en betrokken. Ook als ik ooit de functies van coördinator bij de triatlon of voorzitter van het seniorenorkest neerleg, weet ik zeker dat ik linksom of rechtsom bij de verenigingen betrokken blijf. Want ik doe het met plezier en ik zie het als een mooie invulling van mijn leven.”

Denk je na het lezen van dit portret: die rol van coördinator fietsparcours tijdens de WeesperNieuws EXTRA triatlon, dat lijkt me wel wat! Neem dan gerust contact op met Tjebbe. Hij vertelt je graag wat deze functie inhoudt en welke taken erbij horen. Je kunt Tjebbe bereiken op telefoonnummer 06 37 27 33 62.