De nieuwe tandem

Wat later dan verwacht is dinsdag 2 juli John zijn splinternieuwe tandem afgeleverd. Het samen fietsen kan nu gaan beginnen. Na de aflevering was de eerste rit meteen een feit. Samen met Hans ging deze rit nog niet al te ver, maar de eerste 20 kilometer zitten erop! Het was vooral een rondje van ‘wennen aan de fiets’ en ‘wennen aan elkaar’.

Het wennen aan de fiets ging snel, alles werkt perfect en met minimale trapondersteuning (het is een e-bike met drie standen) en een achtversnellingsnaaf was het fietsen prima te doen. Het wennen is vooral aan de massatraagheid (de fiets wil door …), de lengte (en daardoor ruimere draaicirkel) en elkaar.

Door John’s visuele handicap fungeert de bestuurder als zijn ogen en moet duidelijk aangeven wat er gaat gebeuren. Stoppen zonder dat te zeggen, werkt wat lastig als degene achter je door blijft trappen en bij stilstand zijn been niet op de grond zet. Maar, dat went zo snel dat het na een kilometer fietsen vanzelf gaat.

Nu de tandem er is, hebben we fietsmaatjes nodig om geregeld met John op de tandem te gaan fietsen. Bij de vorige oproep was er een aantal geïnteresseerden, nu is het zaak die interesse om te zetten in daden.

Wat verwachten we van een fietsmaatje? Dat je af en toe met John een rondje gaat fietsen. Daarvoor maken we een rooster waarop de fietsmaatjes kunnen inschrijven zodat we altijd een ‘bestuurder’ hebben. Daarnaast is het plan om samen met John op de tandem mee te fietsen met verschillende van onze toertochten.

Wil je meehelpen? Meld je bij Hans en we regelen het. Je krijgt een instructie over de fiets (niet zo ingewikkeld) en hoe je veilig samen fietst met een tandem. Dat is vooral gericht op de communicatie voor de bijzondere omstandigheden (stoppen, scherpe bocht, vertrek uit stilstand, etc.). Ook dat is niet zo moeilijk.

Ook namens John, alvast bedankt!