Uitdaging#5; zeven van de Friese Elfsteden

Om 10.00 uur stonden we met vijf deelnemers op een winderig parkeerterrein in Lemmer klaar voor Uitdaging #5. De eerste de beste brug in Lemmer stond open (er zouden er nog meer volgen!). Eenmaal Lemmer uit ging het pal tegen de wind in naar Rijs. Tien km stampen tegen een stevige wind. Na wat mooie lusjes door de bossen van Gaasterland werd de eerste Friese stad van de uitdaging gepasseerd; Stavoren. Na een korte groet aan het vrouwtje was het met wind mee – en net zo snel als de trein(!) – doorstampen naar Hindeloopen. Omdat we inmiddels het idee hadden dat we de pont net wel (of niet) zouden halen, hielden we hier een koffiestop.

Daarna Workum en vervolgens IJlst. Onherkenbaar, als je gewend bent IJlst vanaf de andere kant (via de houtzaagmolen) te benaderen. Daarna grootstedelijke verkeersperikelen in Sneek, maar snel daarna weer de rust en ruimte waar Friesland om bekend staat.

Letterlijk langs Joure en grote discussies omtrent de status van dat dorp, die stad (maar niet 1 van de 11) of de andere speciale status die Joure heeft. En daarna een lunchstop in Terherne, het dorp van Sietse en Hielke.
Er zitten nu zo’n 100 km in de benen, nog 50 km te gaan, waarvan zeker de helft pal tegen windkracht 4 à 5 in. Gelukkig stond zo’n beetje iedere brug die we verder passeerden open. Dus vijf gedwongen rustpauzes! Door naar Sloten, vervolgens door de weilanden naar Balk (geen stad) en door de smalle paadjes van de Bremer wildernis slingerend terug naar Lemmer. Letterlijk door de terrassen in het centrum naar een welverdiende milkshake en de auto’s voor de reis terug naar huis. Mooie, zeer afwisselende rit, door het mooiste deel van Friesland.