Zondag 2 juli Rondje Markermeer

Op zondag 2 juli organiseert TFC Weesp de toertocht Rondom het Markermeer (160 km) vanuit Weesp. Er zijn ook twee kortere afstanden: de Oostvaarders-plassentocht (80 km) en het Rondje Valkeveen (40 km). De toertocht Rondom het Markermeer (160 km) is het kleine broertje van het rondje IJsselmeer (327 km). De helft in afstand, maar zeker zo uitdagend en afwisselend.

Wij rijden linksom, het water van het Markermeer is dus steeds aan je linkerkant. Vanuit Weesp een stukje langs de Vecht en via de Googboog naar de Hollandse Brug, richting Almere, langs het Almeerderstrand naar de Oostvaardersdijk en langs de Lepelaarsplassen. Vervolgens onder de Oostvaardersplassen door over het Jan van den Boschpad langs het Natuurbelevingscentrum door het Kotterbos. Dan langs de Lage Vaart en de Knardijk naar Lelystad.

Daarna over de Markerwaarddijk (ook bekend als de dijk Lelystad – Enkhuizen of de Houtribdijk) langs de Trintelhaven naar Enkhuizen. Deze 26 kilometer lange dam was oorspronkelijk bedoeld voor de inpoldering van het zuidwestelijk gedeelte van het IJsselmeer tot een geprojecteerde Markerwaard. In 2003 is echter definitief besloten deze IJsselmeerpolder niet aan te leggen. Rechts heb je dus het IJsselmeer, links het Markermeer.

De dam werd vanuit Lelystad en vanuit Enkhuizen aangelegd. Het laatste gat werd op 4 september 1975 officieel gesloten. Prins Claus plaatste ter herdenking van die gelegenheid een sluitsteen, die zich bevindt bij hectometerpaal 68,3. Op 14 december 1976, ruim een jaar nadat de dam gereed was, werd de weg erover geopend. Hij verbindt de steden Enkhuizen (provincie Noord-Holland) en Lelystad (Flevoland). De zuidoostelijke helft van de Markerwaarddijk, tussen het Bataviastrand en de Trintelhaven, is met 14 kilometer de langste ononderbroken weg van Nederland.

Het is een dijk in de benaming, maar eigenlijk is het een dam. Een dijk scheidt het water van het land en een dam scheidt water van water.

Bij Enkhuizen slaan we direct linksaf, nemen de Zuiderdijk en komen dan langs gehuchten als Oosterleek en Schellinkhout om vervolgens langs de haven van Hoorn te fietsen. Via Scharwoude en Warder volgen we de IJsselmeerdijk naar Edam en Monnickendam. Tenslotte via Zuiderwoude en IJburg terug naar ons clubhuis in Weesp.

De tocht van 80 km is tot Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders dezelfde route als de 160 km. Aan het eind van het Jan van den Boschpad gaat de 80 km linksaf richting Lelystad en meteen rechts naar de fietsbrug over de Lage Vaart. Langs de Lage Vaart door het Buitenhout naar de Watersnipweg en het Cirkelbos. Nu via de Stichtse Brug en langs de Nieuw Bussumerheide en het Naardermeer, daarna langs de Vecht terug naar Weesp.

De route van 40 km gaat samen met de 80 km en 160 km tot de Hollandse Brug, maar blijft op het vasteland. Voor de Hollandse Brug gaan we rechtsaf naar het Naarderbos en langs de jachthaven van Naarden. Dan via het Oostdijkpad richting Valkeveen over de Oud Huizerweg. Er is een pauze mogelijk bij Café en Theehuis Bos en Hei. Vanaf de Nieuw Bussumerheide gaat de route samen met de 80 km terug naar het clubhuis in Weesp.

Inschrijven